Architekto Kewino Widgerio rekonstruotas namas Londone. Stale Eriksenas
Beržo fanera atstoja ir sienas, ir spintas, ir langines
Rasa Pangonytė

Gyvenamąjį namą Voltamstou rajone, Londone, rekonstravęs architektas Kevinas Widgeris („WIDGER architecture“) erdves atnaujino ir išplėtė jungdamas tadelakt tinką ir klijuotos beržo faneros paviršius.

Perkurdamas erdves architektas išlaikė dalį tradicinių kambarių, tačiau iš pagrindų pakeitė virtuvę ir loftą: miegamąjį, darbo kambarį ir laiptinę. Tradicines pertvaras lofte pakeitė klijuotos beržo faneros elementai. K. Widgeris sako pasirinkęs vietoje tradicinių sienų medines pertvaras, kad galėtų kuo tikslingiau išnaudoti lofto erdves. „Medinės pertvaros atlieka ne tik kambarių atskyrimo, bet ir sandėliavimo funkciją. Tai sprendimas, leidžiantis pertvaras naudoti kaip lentynas ir spintas. Taip išlieka kambarių erdvė ir ji kiek įmanoma išnaudojama“, – sako architektas.

Į šiuos medienos elementus taip pat yra integruotos durys ir langinės, kurios susilanksto ir susisklendžia pagal kasdienio gyvenimo poreikius – leidžia susikurti privačias, tamsias erdves ar atverti vaizdą į lauką.

Citata:Medinės pertvaros atlieka ne tik kambarių atskyrimo, bet ir sandėliavimo funkciją. Tai sprendimas, leidžiantis pertvaras naudoti kaip lentynas ir spintas. Taip išlieka kambarių erdvė ir ji kiek įmanoma išnaudojama.

Rekonstruojamų erdvių jungtimi tapo laiptai, kurie, pasak K. Widgerio, judant žemyn apglėbia naujai pritvirtintą skulptūrišką turėklą su atvira faneros briauna viršuje ir galuose. Kampuoti turėklo nupjovimai pabrėžia prisitaikymo prie jau esamo pastato svarbą, kaip ir pats turėklas, sujungiantis visą projektą nuo viršaus iki apačios. „Pradėjus kilti laiptais, turėklas leidžia nuspėti, kas viršuje, ir su kiekvienu laiptu aukštyn tai atskleidžia vis daugiau. Šie nauji elementai tikslingai pabrėžia kontrastą su jau esamais senoviškais namo bruožais ir detalėmis. Nauja virtuvė apačioje pratęsia antro aukšto temas vėlgi pasitelkiant beržo faneros apdailą“, – pasakoja projekto autorius.

Estetines beržo faneros savybes architektas panaudojo per medžio paviršius kurdamas bendrą ramią būsto atmosferą. Šią medžiagą architektas nusprendė naudoti visur: akcentuojant jos briauną ant turėklo, durų ir jų apvadų, rėmų ir lentynų, kartu išsaugant švarias sandūras tarp šviesios faneros ir pilko tadelakt tinko.

Iš Maroko kilęs tadelakt tinkas K. Widgerį patraukė savo „gražiai šiurkščia“ tekstūra, kuriančia natūralios apdailos įspūdį. „Būtent tokio rezultato ir siekėme ne tik vonios kambariams, bet ir visoms naujoms sienoms, kad tokios natūraliai atrodančios apdailos tema vyrautų visame projekte“, – apie motyvus, paskatinusius pasirinkti tadelakt tinką, pasakoja jis.

Šviesios beržo faneros linijos ir tamsus tinkas sukuria įdomų kontrastą ir suteikia erdvėms išskirtinumo: „Taip namų gyventojai gali judėti tarp erdvių, kurios ne tik turi skirtingus erdvinius bruožus, bet ir dėl judančių plokščių gerai prisitaiko.“

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000229264_0

Straipsnio komentarai

Siųsti

Virginija 08.26 18:42
Man patiko! Norėčiau konsultacijos nes šios specialistės nuomonė sutapo su manajam. Kaip galėčiau susisiekti.

Interjeras interjeras