Atnaujiname grindis: geriau lakuoti ar alyvuoti?
Namas Ir Aš

Namuose susidėvėjus lakuotam parketui ar medinėms grindims galima pasirinkti kelis variantus joms atnaujinti. Grindis galima perlakuoti, galima nudažyti, galima nutepti alyva. Kuris būdas leis ilgiau eksploatuoti grindis, kuris – ekologiškesnis ir natūralesnis?

Glaistą sudėtinga paslėpti

Nesvarbu, kuri medžiaga bus pasirinkta medinėms grindims atnaujinti, pirmiausia vis tiek reikės pašalinti susidėvėjusį sluoksnį. Kitaip tariant, nušlifuoti paviršių. Tai galima padaryti naudojant juostinį arba diskinį šlifuoklį. Tiksliau – ir vieną, ir kitą.

Pirmiausia galima šlifuoti juostiniu šlifuokliu. Prieš šlifuojant grindis reikia įsitikinti, ar švitrinis popierius gerai prisiglaudęs prie būgno, jis neturi būti per laisvas. Būgną reikia nuleisti važiuojant, būtina nuolat judėti, kad neišsišlifuotų duobės. Šlifuoti reikia 20–45 laipsnių kampu, palei medžio plaušo kryptį. Jei tarp lentų yra aukštesnių vietų, iš pradžių jas šlifuokite statmenai lentoms. Jei naudojamas 16 numerio švitrinis popierius, jis puikiai pašalins net ir storiausią dažų sluoksnį.

Baigiamąjį grindų šlifavimą reikėtų atlikti diskine grindų šlifavimo mašina, kadangi taip išvengiama įbrėžimų, paliktų nuo juostinės mašinos. Diskinės grindų šlifavimo mašinos yra vieno disko ir trijų. Naudojant vieno disko mašiną, galima netyčia ant grindų pripiešti „saulučių“. Todėl geriau rinktis trijų diskų šlifavimo mašiną.

Vieni specialistai nušlifavus grindis pataria užglaistyti atsivėrusius plyšius. Tačiau kiti glaistymą vertina skeptiškai. Mat glaistas, nors ir derinant jo spalvą, vis tiek skirsis nuo natūralaus medžio ir estetikos nesuteiks.

Spalva paryškina įbrėžimus

Jeigu nusprendėte atnaujinti grindų dangą ją padengdami alyva, grindų paviršių reikia nušlifuoti ypač kokybiškai.

Anot grindų restauravimo specialistų, nušlifuoti reikėtų taip, kad neliktų ne tik seno lako, bet ir grindų paviršiuje nebūtų įbrėžimų. Įbrėžimai – tai gilesnės vietos, į kurias patenka daugiau alyvos. Jeigu bus pasirinkta alyva su spalva, įmaišytas pigmentas labiau paryškins įbrėžtą vietą.

Lakuojant medinių grindų paviršius padengiamas plėvele, tad jeigu ši nebus visiškai pašalinta ir liks likučių, alyva netolygiai įsigers į paviršių.

Pagrindinis pasirinkimo kriterijus – natūralumas

Kokie argumentai pirmiausia gali lemti pasirinkimą medines grindis alyvuoti, o ne lakuoti? Specialistai pastebi, kad alyvą renkasi tie, kurie pirmenybę teikia natūralioms ir ekologiškoms medžiagoms.

Nors dabar lakas gaminamas vandens pagrindu ir yra ekologiškas, alyva vis vien yra natūralesnis produktas. Renkantis medžiagas taip pat derėtų apskaičiuoti ir sąnaudas, darbo proceso paprastumą, kas būtų aktualu tiems, kurie patys sugeba atlikti grindų dangos atnaujinimo darbus.

Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad pasirinkus alyvą pasirenkama ir savotiška tarnystė tokioms grindims. Mat jas nuolat reikės prižiūrėti, kaskart dengti nauju alyvos sluoksniu.

Dengiant grindis alyva, dažniausiai reikia tepti kelis sluoksnius. Tačiau yra alyvos, kai paviršių užtenka padengti vieną kartą – taip sutaupoma daug laiko.

Lakuojant grindų paviršių neišvengiamai reikia dengti keliais sluoksniais, po kiekvieno padengimo laukiant, kol lakas išdžius. O jeigu lakuojant norima išgauti grindų spalvą, prieš tai paviršių teks beicuoti. Naudojant alyvą šio darbo išvengiama, nes į alyvą įmaišomas spalvos pigmentas ir paviršiui užtenka vienintelio padengimo.

Svarbi ir tinkama priežiūra

Vertinant atsparumą, lakuotos grindys bus mažiau lepios, taip pat paprastesnė ir jų priežiūra. Žinoma, nėra pernelyg sudėtinga ir alyvuotų grindų priežiūra, o pažeistas vietas galima nesunkiai atnaujinti. Tik reikia vadovautis rekomendacijomis ir naudoti tinkamas priemones.

Pirmas tris savaites po padengimo grindis rekomenduojama valyti sausai. Vėliau galima naudoti ir drėgną šluostę. Sudrėkinti šluostę galima paruoštame tirpale – vandenyje su specialiu muilu alyvuotoms grindims. Būtina atkreipti dėmesį, kad šluostė neturi būti pernelyg drėgna, ant grindų negalima palikti telkšoti balų. Nereikalingas drėgnas valymas gali sukelti daugiau problemų, nei duos naudos.

Atsiradusioms dėmėms pašalinti yra skirti specialūs valikliai, kurie veikia efektyviai ir juos panaudojus grindys vėl atrodys kaip buvusios.

O jeigu alyvuotos grindys susibraižo, joms atnaujinti nebūtina kviesti meistrų. Pirmiausia pažeistas vietas reikia šiek tiek pašveisti mažo grūdėtumo švitriniu popieriumi. Nuvalius dulkes tas vietas patepti alyva, naudojant kempinėlę, ir palikti maždaug minutę, kad alyva susigertų. Nesusigėrusios alyvos likučius galima nuvalyti drėgnu skuduru, ir grindys vėl atrodys kaip naujos.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras