Beno Šileikos, Leono Garbačiausko fotografijos
Apie laiko tėkmę primenanti detalė
Kotryna Tamkutė

Masyvų, garsiai valandas mušantį, nedidelį su gegute ar rytais žadinantį stalinį laikrodį anksčiau buvo galima rasti kone kiekviename namų kambaryje. Šiandien laikrodis vis dažniau tampa buities prietaisų ar išmaniųjų įrenginių dalimi. Neretai – alternatyva paveikslui ar kitam dekoro elementui.

Madingas, bet paaukojęs funkcionalumą dėl estetikos – tokiu epitetu šiandien norisi apibūdinti kadaise vieną reikšmingiausių pozicijų namų erdvėje užėmusį laikrodį.

Jo, kaip neatsiejamo buities atributo, paskirtį pastaruoju metu keičia ne tik kitoks gyvenimo ritmas, bet ir modernūs technologiniai sprendimai. Nepaisant to, laikrodžiai vis dar lieka išskirtinė ir reikšminga interjero detalė.

Žvilgt į orkaitę

Matuoti laiką žmonija pradėjo apie 3500 metus prieš mūsų erą. Milžiniškus, dieną vos į dvi dalis dalijančius saulės laikrodžius keitė vandens laikrodžiai, vėliau miestų aikštes ir gyvenamąsias erdves užkariavo mechaniniai laikrodžiai. XIX a. viduryje buvo sukurti pirmieji elektroniniai laikrodžiai.

Šiandien laikrodį atstoja telefonas, planšetinis kompiuteris, elektroninė apyrankė ir kiti išmanieji prietaisai, kuriuose yra įmontuotas skaitmeninis mechanizmas. „Visas mūsų gyvenimas persikėlė į elektronikos prietaisus, – teigia interjero dizainerė Dovilė Batutienė. – O juk dar savo vaikystės namų nė vienas neįsivaizdavome be matomiausioje virtuvės ir svetainės vietoje kabančio laikrodžio, o miegamojo – be mažesnio ar didesnio, dailesnio ar ne tokio stilizuoto žadintuvo.“

Pašnekovės teigimu, šiandien namų erdvėje laikrodis dažniausiai aptinkamas orkaitės ekrane: „Tad į orkaitę dažnai žvilgčiojame ne tiek dėl joje kepamo turinio, kiek dėl galimybės pasimatuoti bėgantį laiką.“ Visgi tai ne vienintelis prietaisas, kuriame yra montuojami laikrodžiai. Įrengiant išmaniuosius namus, be laikrodžio neįsivaizduojami signalizacijos, šilumos, vėdinimo ar kondicionavimo davikliai.

Žurnalo „Namas ir aš“ kalbinti pašnekovai pripažįsta, kad interjero dizaino projektuose laikrodžiai naudojami retai, nebent to nori klientai. Vis dėlto nurašyti laikrodžio kaip nebemadingos ir nereikalingos interjero detalės nevertėtų.

„Prisiminkime, kas buvo prognozuojama rankiniams laikrodžiams, kai paplito mobilieji telefonai. Daugelis manė, kad visiems užteks laikrodžio, esančio telefone“, – pastebi namų idėjų centro NIC rinkodaros vadovas Nerijus Urbonavičius. Vis dėlto taip, pašnekovo teigimu, neatsitiko: ir rankinis, ir sieninis laikrodis be tiesioginės savo funkcijos atlieka ir stiliaus funkcijas.

„Juk ramiai besisukančios laikrodžio rodyklės tarsi sako: vienus laikus keičia kiti, bet tikro laikrodžio nepakeis niekas“, – tvirtina išskirtinius ažūrinius sieninius laikrodžius kuriantys bendrovės „Decotoma“ dizaineriai.

Kuria baigtumo jausmą

Būtent tokią funkciją – papuošti ir užpildyti – laikrodis ima atlikti vis dažniau. Interjero dizainerės Miglės Gruodytės teigimu, tai itin aktualu privačiuose interjeruose, kur laikrodis pirmiausia tampa aksesuaru, dekoro detale, originaliu akcentu, patraukiančiu svečių dėmesį, ir tik galiausiai funkcionaliu elementu.

Kitaip tariant, laikrodis ant sienos atsiranda kaip alternatyva paveikslui, dekoratyviam veidrodžiui ar kitai panašaus pobūdžio dekoracijai. „Renkantis laikrodį, dažnai tampa svarbi jo spalva, forma, medžiagiškumas ir ne tiek svarbi jo tiesioginė funkcija – gerai matomi valandų rėžiai, aiškus rodyklių ilgis, galimas valandų žymėjimas garsiniu signalu“, – pasakoja D. Batutienė.

Jos teigimu, laikrodžiai kaip dekoratyvi detalė puikiai tinka, kai erdvės apdailai reikalingos apskritos formos. Jų dekoratyvumas pabrėžiamas grupuojant kelis skirtingų dydžių ar formų laikrodžius.

„Jei sieniniai laikrodžiai dažnai renkami kaip alternatyva kitam sienos dekorui: paveikslui, veidrodžiui, pastatomi laikrodžiai dažnai atlieka papildomą stalo, lentynų dekoro funkciją“, – teigia pašnekovė. Pastatomu laikrodžiu puošiamas erdvesnis darbo stalas ar knygų lentyna.

Aksesuaru ar dekoro detale laikrodis neretai tampa tais atvejais, kai, atrodo, erdvėje kažko trūksta. „Dažnai pasitaiko, kai įrengiame namus madingomis medžiagomis, erdvę apsistatome reikalingais baldais, bet išbaigtumo jausmo neatrandame“, – sako N. Urbonavičius.

Todėl, jo teigimu, dekoruojant namus, itin svarbu atkreipti dėmesį į smulkias detales, kurios papildo visumą ir sukuria vientisumo pojūtį. Kitaip tariant, laikrodis turėtų derėti prie interjere jau esančių detalių, jas papildydmas ar sukurdamas stilingą kontrastą.

„Renkantis laikrodį reiktų įvertinti ir jo dydį, kad laikrodis nebūtų per mažas arba per didelis erdvei. Per didelis laikrodis namuose gali atrodyti tarsi su visuma nederanti detalė, o mažuose namuose sumažinti erdvės pojūtį“, – tikina pašnekovas.

Primirštas nepelnytai

Renkantis laikrodį, kaip ir kitus interjero aksesuarus, reikia atsižvelgti į erdvę, kurioje jis kabės. „Į bendrą stilistiką, spalviškumą, vietą, kur laikrodis bus kabinamas ar statomas, į erdvės kompoziciją“, – pataria M. Gruodytė. Kitaip tariant, apsvarstyti tuos pačius dalykus, apie kuriuos pagalvojame prieš įsigydami paveikslą ar kabindami nuotraukas.

Erdvę, kurioje turėtų kabėti laikrodis, interjero dizaineriai palieka sugalvoti klientams. Tiesa, interjero dizainerė ir architektė Ieva Prunskaitė atkreipia dėmesį į kelis aspektus. „Laiką patogu sekti dažnai praeinamose vietose: virtuvėje, koridoriuje ar prieškambaryje. Turėti laikrodį tokiose vietose, atrodo, yra prasminga ir logiška, – teigia pašnekovė. – Ypač jei laikrodis didesnis – akį į jį galima užmesti iš tolo.“

Kita erdvė, kurioje laikrodis pamirštas nepelnytai, – miegamasis. „Laikrodis juk gali atlikti ir žadintuvo funkciją. Šiandien ją, matyt, prisimename rečiau, žadintuvus pakeitė išmanieji telefonai. Vis dėlto, turint galvoje šių prietaisų galimą įtaką mūsų miego kokybei, manau, kad ant spintelės prie lovos turėtų stovėti laikrodis“, – sakė I. Prunskaitė.

Neretai laikrodžius kaip svarbų namų erdvės elementą prisimena šeimos, auginančios priešmokyklinio amžiaus vaikus. Jiems, D. Batutienės teigimu, laikrodis kambaryje tampa svarbia ugdymo proceso dalimi. „Laikrodis vis labiau tampa dekoratyvia detale, neįkyriai primenančia apie laiko tėkmę“, – įsitikinusi interjero dizainerė.

Interjeras interjeras