“Svobodová blaha“
Secesinės vilos rekonstrukcija: nūdienos poreikius atitinkanti korekcija
Namas Ir Aš

Čekų studija „Svobodová blaha“ pristato savo naują projektą Prahoje. Projekto užduotis – rekonstruoti secesinės vilos interjerą ir įrengti atskirą butą daugiau privatumo norinčiai porai.

Architektai išlaikė trijų pagrindinių pereinamų kambarių koncepciją. Viename dabar įrengta svetainė ir virtuvė, viduriniajame atsirado kabinetas su biblioteka ir dviem drabužių spintomis. Trečiasis kambarys – miegamasis, iš kurio padarytas įėjimas į vonios kambarį. Pastarasis anksčiau tarnavo kaip virtuvėlė, į kurią buvo galima patekti tik per tarpinius laiptus.

Antroje buto zonoje yra darbinis vonios kambarys-skalbykla atsarginis kambarys svečiui ar vaikui.

Svarbiu ir jautriu klausimu tapo laiptinę dalijančios ir jos proporcijas keičiančios pertvaros su įėjimo durimis dizainas. Architektai naujai suprojektavo skulptūrišką pertvarą, kurioje suderino dviejų spalvų medį, stiklą bei veidrodžius. Visa tai darniai dera prie tamsiai dažytų medinių sijų. Gilioje skiriamojoje sienoje suprojektuotos spintos daiktams laikyti.

Panaši spalvinė koncepcija, medžiaginis sprendimas ir atskirų įmontuotų baldų kaip autorinių ir meninių objektų samprata tęsiama ir kitose buto dalyse. Patalpas pagyvina originaliose lubose aptiktas ir iš dalies restauruotas piešinys. Kitur lubos papildytos nauju paveikslų sluoksniu, kuris susilieja su netipiškais ir savitais baldais, plieninėmis sąramomis ar skliautuotomis lubomis, sukurdamas skirtingus kiekvieno kambario charakterius ir nuotaikas.

Foto galerija.: new_000292155_0

Kabineto baldai suprojektuoti iš dažytos ir alyvuotos faneros, derinamos su dažytomis ir lakuotomis MDF plokštėmis, papildytos originalių baldų fragmentais. Vonios kambarius ir virtuvę medžiagiškai papildo akmuo ir žalvaris, naudojami pertvaros konstrukcijai arba virtuvės stalviršiui apdailinti, palaipsniui įgaunantys natūralią patiną.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura