Studijos „Archispektras“ projektas Sebastijonas Petkus
Ketvertas, virtęs vieniu
Rasa Pangonytė

„Atšiaurus ir griežtas iš išorės, tačiau jaukus ir gamtiškas viduje“, – taip Kaune suprojektuotą „surūdijusį“ namą pristato projekto autoriai – studijos „Archispektras“ architektai Aidas Kalinauskas ir Evaldas Žurkus.

Iš išorės uždaro ir į vidinę kiemo erdvę atviro namo projektą architektai pasirinko atsižvelgdami į vietos situaciją – 6 arų sklypas yra tankiame miesto urbanistiniame audinyje. Projektuotojai pabrėžia, kad gyventojų privatumas, atsižvelgiant į supančią aplinką, projektuojant jiems visada yra vienas iš prioritetų.

„Tankiai užstatytoje vietoje ieškojome privatumo namo gyventojams, todėl iš visų sklypo pusių atmetus pagal statybos reglamentą privalomus tris metrus, visuose keturiuose kampuose sustatėme stačiakampius tūrius su skirtingomis funkcijomis. Juos sujungėme stiklinėmis galerijomis tokiu būdu sukurdami vidinę namo ašį“, – architektūrinę šeimos namo idėją aiškina E. Žurkus.

Stiklinės galerijos savo medžiagiškumu dar labiau paryškina atskirus kubų elementus. Visų keturių tūrių apdailai projektuotojai pasirinko savo mėgstamą medžiagą – corten plieną, džiaugdamiesi, kad jų skonis sutapo su užsakovo, taip pat neabejingo surūdijusio metalo grožiui.

Studijos „Archispektras“ projektas

Keturi pastato tūriai atrodo labai panašūs, tačiau iš tiesų – visi skirtingi. Skiriasi jų apdailos raštas, aukštis, taip pat ir funkcija. „Svetainės-valgomojo-virtuvės tūris vienaaukštis, bet šiek tiek aukštesnis – Tai suteikia svetainės erdvei reprezentatyvumo. Garažo ir pagalbinių patalpų tūris taip pat vieno aukšto, bet žemesnis (3 metrų), nes funkciškai pagalbinėms patalpoms aukštis nereikalingas. Dviaukštis miegamųjų-gyvenamųjų patalpų tūris kompoziciją padaro dar įdomesnę. Kiemą uždaro ažūrinis terasos-pergolės tūris“, – apie pastato dalių skirtumus pasakoja E. Žurkus.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000311604_0

Jungiančia namo ašimi tapo vidinis kiemelis. Berželiais ir daugiamečiais augalais apsodintas kiemelis su medine terasa per vitrininius langus įsilieja į namo vidų ir tampa interjero dalimi.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura