Japonų studijos „Junya Ishigami + Associates“ projektas „Arch-exist“
Iš ežero išniręs muziejus
Namas Ir Aš

Japonų architektas Junya Ishigami ir architektūros studija „Junya Ishigami + Associates“ pristato ežere suprojektuotą kilometro ilgio muziejų. Pastate įrengtos angos, per kurias ežero vanduo patenka į muziejaus vidų ir teka grindimis.

Kilometro ilgio ir 20 tūkst. kv. m ploto muziejus pastatytas dirbtiniame ežere Rizhao mieste, Šandongo provincijoje. Lengvai banguojančios formos betoninis stogas laikosi ant iš ežero dugno kylančių kolonų ir tęsiasi beveik per visą ežero ilgį. Architektas sako norėjęs, kad Zaishui meno muziejus atrodytų tarsi išnyrantis iš ežero dugno.

Tarp kolonų įtaisyti dideli langai, pro kuriuos muziejaus lankytojai gali dairytis į ežerą. J. Ishigami suprojektavo angas, kuriose pastato grindys susilieja su ežero paviršiumi. Pro šias angas vanduo patenka į pastatą ir paslepia dalį grindų. Vanduo į muziejaus vidų nenustoja tekėti net žiemą, kai ežerą padengia ledas.

Banguojantis muziejaus stogas atkartoja tolumoje matomo kalnų masyvo kontūrus. Kai kuriose pastato dalyse stogas išnyksta ir atsiveria dangus. Tai leidžia aplink esančiai gamtai dar stipriau įsilieti į pastatą. Japonų architektas sako, kad projektuodamas muziejų norėjo jį supriešinti su Kinijos architektūroje dominuojančiu uždarumu nuo aplinkos.

„Nuo mažiausio būsto iki monumentaliausio statinio – viskas tam tikra prasme yra gynybinio pobūdžio. Jaučiama rezignacija, prievartinis atsiskyrimas nuo aplinkos, priverstinis užsidarymas“, – sakė jis.

J. Ishigami manymu, į architektūrą reikia žiūrėti kaip į „gerąjį aplinkos milžiną“ ir ieškoti naujo santykio tarp gamtos ir žmogaus sukurto pasaulio.

Priešais muziejų įrengtas lankytojų centras, žole apželdintu stogu. Abiejuose kilometro ilgio muziejaus šonuose suprojektuoti pasivaikščiojimo takai, kurie leidžia lankytojams pažinti pastatą supančią gamtą.

Šiuo metu muziejuje eksponuojama šokolado tema sukurta meno paroda. Ateityje pastatą galima pritaikyti įvairioms parodoms ir mažmeninės prekybos koncepcijoms.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura