Bendrovė
Perspėja apie rizikas, perkant vejos robotus iš antrų rankų: galite likti ir be roboto, ir be pinigų
Pranešimas spaudai

Atšilus orams ir ėmus greičiau augti žolei daugelis į darbą „paleido“ vejos robotus, kurie kai kam tampa proga pasipelnyti – plinta naujas sukčiavimo būdas, kuomet į Lietuvą atvežami ir antrinėje rinkoje parduodami užsienyje pavogti vejos robotai. Neseniai dėl to savo pirkinio neteko Radviliškio rajono gyventojas – paaiškėjo, kad jo antrinėje rinkoje įsigytas įrenginys buvo pavogtas Švedijoje. Ekspertai sako, kad tokių atvejų gali padaugėti, tad gyventojai turėtų būti atsargūs ir nesirinkti vejos robotų, parduodamų antrinėje rinkoje.

„Noras kažkiek sutaupyti gali gyventojus paskatinti vejos robotų ieškoti antrinėje rinkoje, pirkti iš kitų žmonių neva naudotus jų pačių ir panašiai. Tačiau kartais toks sprendimas gali būti rizikingas, nes pardavėjai gali siūlyti ir vogtą techniką. Verta atsiminti, kad vejos robotą galima susekti – „Husqvarna“ robotuose yra įmontuoti GPS siųstuvai ir pagal jų signalą galima nustatyti tikslią buvimo vietą, net jei robotas vejapjovė pradėjo veikti kitoje šalyje. Tokiu atveju vejos robotas grąžinamas teisėtam šeimininkui, paėmus jį iš įsigijusio asmens – šis lieka ne tik be pirkinio, bet ir be pinigų“, – sako bendrovės „Husqvarna Lietuva“ vadovas Aidas Lebeda.

Pasak pašnekovo, būtent į tokią situaciją neseniai pakliuvo vienas Radviliškio rajono gyventojas, kuomet paaiškėjo, kad jo įsigytas robotas vejapjovė buvo pavogtas Švedijoje.

Kad jo vejos robotas pavogtas, Švedijos gyventojas pastebėjo dar pernai. Praėjus keliems mėnesiams, jis telefono išmaniojoje programėlėje, skirtoje robotui valdyti, pastebėjo, kad robotas vejapjovė vėl įjungtas Lietuvoje, kur buvo vežiojamas per kelias vietas, kol galiausiai pradėjo dirbti Radviliškio rajone.

„Tada savininkas kreipėsi į „Husqvarna“, mes savo ruožtu kreipėmės į Lietuvos policiją. Jau po poros dienų robotas buvo paimtas iš naujojo savininko, o įgalioto atstovo parduotuvėje patikrinta ir įsitikinta, kad tai yra tas pats Švedijoje pavogtas robotas. Šiandien jis jau perduotas tikrajam savininkui“, – pasakoja A. Lebeda.

Pasak bylą nagrinėjusios Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Radviliškio r. policijos komisariato vyr. tyrėjos Živilės Pranienės, vejos robotą Radviliškio rajono gyventojas nusipirko pagal skelbimą internete iš nepažįstamo asmens.

Radviliškio r. policijos komisariato vyr. tyrėjos teigimu, vejos robotų vagysčių Lietuvoje pasitaiko, tačiau kol kas tai nėra masinis reiškinys. Ji pataria pirkėjams, prieš įsigyjant vejos pjovimo robotą iš antrų rankų, ne tik paprašyti pardavėjo pateikti visus susijusius dokumentus, bet ir atkreipti dėmesį į pardavėjo asmenybę, bendravimą, pardavimo vietą ir panašius aspektus, o jei kas nors kelia įtarimų – nepirkti iš tokio asmens ar bendrovės.

Sodo technikos gamintojos „Husqvarna Lietuva“ vadovas atkreipia dėmesį, kad norint įsitikinti, jog vejos robotas nėra vogtas, visuomet galima pristatyti robotą bet kuriam oficialiam prekybos atstovui ir paprašyti patikrinti. Paprastai vagystes savininkai turėtų registruoti ne tik policijoje, bet ir „Husqvarna Autocheck“ programoje, tad darbuotojas pagal tam tikrus roboto vejapjovės parametrus iš karto tai matys.

Jo nuomone, pirkti vejos robotą antrinėje rinkoje yra rizikinga ir dėl to, kad tai yra neaišku kiek laiko naudotas bei kaip prižiūrėtas gaminys, tad ir jo mechaninės dalys gali būti nusidėvėjusios, strigti elektronika, taip trumpėja eksploatavimo laikotarpis.

„Jei vis tiek norima pirkti jau naudotą gaminį, verta rinktis patikimą, pažįstamą ar kažkieno rekomenduotą pardavėją, taip pat paprašyti roboto vejapjovės įsigijimo, naudojimo, garantinio aptarnavimo dokumentų – kiekvienas savininkas, tinkamai besirūpinantis savo nuosavybe, turėtų turėti tokius duomenis“, – pataria A. Lebeda.

Sodo technikos ekspertas atkreipia dėmesį, kad pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet antrinėje rinkoje parduodami ir visiškai nauji robotai vejapjovės, tačiau jie taip pat gali būti vogti, tad net ir ne oficialiose prekybos vietose perkant naują gaminį reikėtų neprarasti budrumo. Visuomet saugiausia ir patikimiausia gaminį pirkti autorizuotose prekybos vietose.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka