A. Rimšaitės sukurtas gultas „Panama Banana“ „Aggy“
Lietuvės sukurtas gultas: jausmas tarsi supantis ant jūros bangų
Namas Ir Aš

Šio gulto pavadinimas skamba it energingas Lotynų Amerikos šokis, o formos dvelkia atpalaiduojančia ramybe. Kokių idėjų vedamas gimė „Panama Banana“, pasakoja baldo dizainerė Agota Rimšaitė.

Agota, kas slepiasi po gulto pavadinimu „Panama Banana“?

Pavadinimo idėja kilo ieškant skambaus žodžių žaismo. Panamos įlanka yra lenktos formos, kaip ir mano gulto, o vietinių Panamos žmonių gyvenimo tempas yra gerokai lėtesnis nei mums įprastas vakarietiškas, tad žodis „Panama“ visiškai atitiko mano kuriamo poilsio baldo koncepciją. Prie pavadinimo prijungiau „Banana“ dėl žodžių žaismo. Be to, lenkta banano forma taip pat vizualiai primena gulto formas.

Kaip atsirado šis gultas? Iš patogaus poilsio baldo paieškų, netikėtai kilusios idėjos ar panašiai?

Pirminė šio baldo idėja kilo dar studijuojant dizainą Vilniaus dailės akademijoje. Ketvirtame kurse turėjome laisvą temą, aš pasirinkau sukurti aktyvaus poilsio baldą. Tad pirmas šio baldo variantas turėjo dvi funkcijas: gulto ir mažų futbolo vartų, kuriais jis virsta apvertus 90 laipsnių kampu. Šį baldą galima ir toliau naudoti kaip mažus futbolo vartus, tačiau po rinkos analizės ir baldo testavimo nusprendėme šios funkcijos atsisakyti ir naudoti šį baldą tik poilsiui.

Gulto pristatyme rašote, kad jį įkvėpė pajūrio elementai. Ar tai reiškia, kad kurdama šį daiktą pirmiausia jį ir įsivaizdavote kaip paplūdimio baldą?

Taip, šio baldo formos yra įkvėptos pajūrio atributikos – laivelio, banglentės formų. Norėjau perteikti buvimo paplūdimyje nuotaiką ne tik vizualiai, bet ir per jausmą, tad gulint šiame gulte, jam lengvai linguojant, jausmas toks, tarsi supantis ant jūros bangų. Pirminės baldo funkcijos nepriskyriau naudoti tik paplūdimyje, tad jis funkciškai puikiai tinka tiek privačiam, tiek visuomeniniam naudojimui terasose, kieme ir pan. Jį galima naudoti ir namų interjere.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000259874_0

Kiek užtruko išgryninti gulto formas? Ar buvo lengva techniškai įgyvendinti visus sumanymus?

Sukūrusi pirmą šio baldo variantą, dar studijuodama Vilniaus dailės akademijoje sulaukiau didelio susidomėjimo iš prestižinės pasaulinės dizaino bendruomenės, apie jį rašė garsūs dizaino žurnalai, tais pačiais metais buvau pakviesta dalyvauti Milano baldų savaitėje, dėl to atsirado didelis susidomėjimas, žmonės norėjo šį baldą įsigyti. Tuo metu neplanavau šio baldo komercializuoti, tačiau, augant susidomėjimui, kilo idėja jį pradėti gaminti Lietuvoje. Mano tėtis yra baldų gamintojas, šioje srityje dirbantis jau daugiau nei 30 metų, tad pradėjome jo testavimą ir gamybą namuose esančiose dirbtuvėse.

Techniškai iki smulkmenų užbaigti šį gaminį ir užtikrinti tvirtą visuomeniniam naudojimui tinkamą konstrukciją prireikė poros metų.

Gultai gaminami iš beržo ir sintetinių virvių. Kaip pasirinkote medžiagas?

Baldo konstrukcija pagaminta iš beržo faneros. Ši medžiaga ypač tinka tokiam baldui, nes yra atspari vandeniui ir tanki, tad užtikrina tvirtą konstrukciją.

Poliesterinės virvės greitai išdžiūna, saulės kaitroje nekaista, o tai ypač svarbu lauko baldui.

Papasakokite, kaip gimsta kiekviena „Panama Banana“.

Pirmiausia lenktos medinės konstrukcijos detalės yra išpjaunamos CNC staklėmis, vėliau atliekami medžio apdailos darbai, šlifavimas, beicavimas, lakavimas ir pan. Paruošę medinius lankus, suveriame virves. Visi šie rankų darbo procesai reikalauja didelio kruopštumo.

Kiek kuriant buvo svarbus mobilumas, kad kėdę būtų galima lengvai pernešti / pervežti į kitą vietą?

Mobilumo klausimas buvo vienas svarbiausių, kuriant šį baldą. Baldas susideda iš dviejų lankų ir dviejų papildomų konstrukciją laikančių detalių, ištraukus šias detales baldas susiskleidžia ir neužima daug vietos. Jo pakuotė yra ilga – 230 cm, tačiau dėl susiskleidimo funkcijos storis – tik 6 cm.

Ką turėjote apgalvoti, kad gultas būtų patogus?

Poilsio baldui ypač svarbu jo ergonomiškumas. Šis baldas ypatingas tuo, kad supintų virvių paviršius ergonomiškai prisitaiko prie kiekvieno kūno, dėl lenktos formos jame gulint kojos lengvai pakyla į viršų. Tai yra svarbu kraujotakai ir tokiu būdu kojos labiau atpalaiduojamos.

Kaip apgalvotas ilgaamžiškumo ir patogios priežiūros klausimas?

Baldas gaminamas iš tvarių, kokybiškų medžiagų, tai užtikrina jo ilgaamžiškumą. Tačiau dėl oro sąlygų baldai dėvisi greičiau: po poros metų saulė gali išblukinti spalvas ar dėl drėgmės pakisti medžio tekstūra. Savo klientams siūlome gulto renovavimo paslaugą – virvių pakeitimą ar medinės dalies renovaciją. Taip pailginame jo tvarumą.

Gultą sukūrėte prieš keletą metų, todėl jau galite pasakyti, ar šis kūrinys buvo sėkmingas. Ar sulaukėte įvertinimo kaip dizainerė ir kaip jį įvertino pirkėjai?

Taip, sukūrusi šį baldą sulaukiau daug dėmesio kaip dizainerė, apie jį rašė prestižiniai dizaino žurnalai, dalyvavau įvairiose Europos dizaino savaitėse ir parodose, darbas yra pelnęs dizaino apdovanojimų.

Šis gultas įkvėpė idėją jį komercializuoti ir sukurti prekės ženklą „Aggy“. Pirkėjai džiaugiasi jo išskirtiniu dizainu bei patogumu ir labai vertina jo renovavimo galimybę.

Aplinka aplinka