„Soirée“ kurta kompozicija „Soirée“
Kambariniai augalai – žaliuojanti interjero detalė
Rasa Pangonytė

Kambariniai augalai papildo interjerą, suteikia namams gyvybės, o jais besirūpinančiam – ramybės. Be to, gerai pasirinkus, juos prižiūrėti ne taip jau sudėtinga.

Ne paslaptis, kad stabtelėti ir užsidaryti privertusi pandemija paskatino ieškoti naujų saviraiškos būdų, mokytis naujos veiklos, labiau rūpintis namais ir savo aplinka. Nusiraminimu ir užsiėmimu daliai žmonių tapo kambariniai augalai. Ir ši dalis tikrai didelė. „Google“ duomenimis, paieškų pagal angliškas raktažodį „houseplant“ (liet. kambariniai augalai) per pastaruosius metus padaugėjo 200 procentų.

Grįžta „močiučių“ augalai

Gintarė Jagelavičienė, gėlių parduotuvės „Soirée“ įkūrėja, pasakoja didžiausią susidomėjimą kambariniais augalais pajutusi per pirmąjį pandemijos etapą. „Dabar tokio masinio pirkimo jau nėra, bet ateina daug žmonių, kurie įsirenginėja namus ir išsirenka augalus su visais vazonais“, – sako ji.

Dalis salono duris praveriančių žmonių ateina ieškodami pagalbos ir konsultacijos, kai kurie – nešini iš senelių paveldėtomis augalais. „Grįžta 60-70-ųjų mada. Jaunimas, dažniausiai loftuose, augina araukarijas, marantas – gėlės, kurias augindavo močiutės. Tokie augalai tinka ne visur, daugiau eklektiškuose interjeruose“, – pastebi G. Jagelavičienė.

Lengviausia dera su eklektika

Erdvių apželdinimo ir augalų priežiūros paslaugas teikianti specialistė augalus vadina interjero detalėmis ir sako, kad juos būtina derinti prie visumos, nes netinkamas augalas negražiame vazone gali sugadinti visą interjerą.

Ji sako, kad lengviausiai augalai įsilieja į eklektišką interjerą, loftų erdves. „Lofte gali derinti įvairias stilistikas, ten gali augti hipių laikų augalai, kuriuos močiutės augindavo, pats loftas leidžia derinti įvairius stilius“, – mano specialistė.

Sunkiausiai jai parinkti gėles klasikiniam interjerui, esą prietokio stiliaus derančių augalų nėra tiek daug, o esamas pasirikimas šiek tiek pabodęs. „Yra romantiškų, struktūrinių augalų, tačiau tokio struktūrinio augalo juk nepadėsi į klasikinį stilių, jis tarsi iššoks iš konteksto“, – svarsto G. Jagelavičienė.

Kur kas didesnes galimybes ji mato minimalistiniame interjere. Čia puikiai atrodo struktūriškas, madingas augalas Alokazija, dar vadinama Dramblio ausimis, taip pat dideli kaktusai.

Svarbu atitaikyti vietą

Norint, kad augalai jaustųsi gerai, juos reikia derinti ne tik prie stiliaus, bet ir prie augimo sąlygų bei kitų namų gyventojų – kačių ar šunų, nes kai kuri žaluma gyvūnams gali būti nuodinga. Kad galėtų parinkti tinkamiausią augalą, „Soirée“ specialistai klientų prašo atsiųsti interjero nuotraukų ir apibūdinti vietą, kurioje augalas įsikurs: kiek šviesos gaus, koks oro drėgnumas namuose ir pan.

G. Jagelavičienė sako, kad atsižvelgus į sąlygas, augalai gali sėkmingai gyvuoti bet kurioje namų erdvėje, netgi vonios kambaryje. Čia gerai auga tropiniai, lapiniai augalai, puikiai jaučiasi paparčiai. Tiesa, jei vonioje kaupiasi daug garų ir šilta, tokius želdinius kaip paparčiai reikia mažiau laistyti, nes jie sugeria aplinkos drėgmę. „Visi įsivaizduoja, kad paparčiams reikia daug vandens, tačiau jie turi orines šaknis, kas rodo, kad jie mėgsta aplinkos drėgmę. Šiuolaikinės technologijos leidžia džiaugtis žaluma ir langų neturinčiose voniose: „Dabar yra į vazoną įsmeigiamos augalų augimo lempos. Jos skleidžia šiltą šviesą. Augalui užtenka 6-8 valandų šviesos per dieną. Tai yra netgi daugiau nei jis galėtų gauti žiemą stovėdamas ant lango“.

Ji neigia populiarią nuomonę, kad miegamajame reiktų vengti auginti daug gėlių, nes augalai naktį sunaudoja deguonį. „Tikrai nesutinku, kad augalai sugeria deguonį. Pagal gamtos dėsnius, augalai kaip tik sugeria anglies dvideginį ir valo orą, tačiau iš tiesų, kad kambariniai augalai išvalytų orą, reiktų jais užkimšti visą kambarį“, – sako biologė.

Įprasta augalus dėti ant palangių, tačiau jiems galim apieškoti ir kitų vietų. „Galima įsigyti gražią kopėčių formos metalinę lentyna ir rinkti mėgstamų augalų kolekciją. Gražu ir žaliosios sienos, bet jos tinka ne kiekvieniems namams. Jas sudėtinga įrengti, o ir augalų įvairovė mažesnė. Be to, reikia pažinti ir ligas, nes jei sienoje liga užpuola vieną augalą, ji persiduoda visiems likusiems“, – pasakoja G. Jagelavičienė.

Vazonas neturi užgožti augalo

„Soirée“ įkūrėja ragina skirti nepamiršti ir prie augalų bei bendros stilistikos derančių vazonų. Kurį laiką buvusius madingus medinius su kojelėmis vazonus dabar keičia minimalistiniai arba įdomesni rankų vazonai. Tačiau viskas turi derėti: „Jei įspūdingas augalas bus kažkokiame primargintame vazone, atrodys blogai. Vazono kokybė turi matytis. Jei prie vazono gerai priderini augalą, tuomet viskas atrodo tobulai. Pas mus visi įpratę: mažas, neįdomus vazonas ir didžiulė palmė. Kai kur jis tinka, bet tai gali būti aukštas, 100-120 cm aukščio vazonas ir koks nors minimalistinis augalas“.

Specialistės nuomone, vazonas namuose prilygsta baldui, bet jis neturi užgožti augalo. „Gerai parinktas vazonas tik papildo ir atkleidžia augalo grožį. Taigi pirmiausia pagal orą, šviesą, interjero stilistiką pasirenkam augalus ir tada taikome vazoną, kad jie atsiskleistų“, – esminius principus vardija augalų ir erdvių apželdinimo specialistė.

Ji įsitikinusi, kad augalai pagyvina namus ir „įneša vyksmo“. „Žalia spalva ramina akis. Be to, jei visą dieną sėdi prie kompiuterio, apėjus augalus nusiramini, pabūni su savimi. net pats augalų apėjimas, ramina, pabuvimas su savimi. Kuo daugiau namuose augalų, tuo smagiau gyventi“, – šypsosi G. Jagelavičienė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka