Valgomojo stalas „Baguette“. Gamintojas: Magis Dizainas: Ronan ir Erwan Bouroullec Gamintojai
Baldai vasaros atokvėpiui: kaip pasirinkti tinkamiausius
Laura Čiginskaitė

Pandemija ne vieną paskatino prisiminti ir skirti daugiau dėmesio lauko erdvėms – balkonams, terasoms ir kiemams. Interjero dizainerė Beata Senkevič sako, kad renkantis baldus šioms erdvėms galioja beveik tos pačios taisyklės kaip ir kitiems kambariams: ilgaamžiškumas, patogumas, stilius ir biudžetas, tačiau visa tai dar papildo atsparumas lauko sąlygoms.

Tinkamos medžiagos paieškos

Renkantis baldus lauko erdvėms svarbu pagalvoti, kaip jie atrodys pasibaigus sezonui. Tikėtina, kad Lietuvoje per vasarą jiems teks iškęsti ir lietų, ir karštį. Interjero dizainerė B. Senkevič sako, kad priimant sprendimus reikėtų paskaičiuoti, kiek grožiui reikės ir mūsų pačių pastangų, kaip baldus teks saugoti ištisus metus, todėl verta pagalvoti ir apie tai, kur sandėliuosime baldus, kuriuos galėsime uždengti. Nors šiuolaikiniai lauko baldai yra pritaikyti įvairioms oro sąlygoms, vis dėlto visos medžiagos turi savo dėvėjimo pliusus ir minusus.

Mediena. Populiarus pasirinkimas, nes tai natūraliai graži, paprastai apdirbama medžiaga, išlaikanti tvirtumą. Daugelis spygliuočių medžių naudojami dėl nedidelės kainos, minkštumo, bet ši žaliava jautri oro sąlygoms, reikalauja nuolatinės apsaugos.

Metalas. Stipriausia ir patvariausia lauko baldų medžiaga. Dėl savo tvirtumo metalinės detalės plonesnės, gali būti sudėtingesnio dizaino. Iš metalo pagaminti baldai gali būti be tvirtinimo detalių, kurios lauko balduose neretai yra pažeidžiamiausios. Minusas – įkaista saulėje, priklausomai nuo metalo tipo gali būti sunkiai judinami dėl savo svorio, gali prasidėti korozija ir rūdys.

Plastikas ir derva. Šių žaliavų apdirbimo technologija pažengusi tiek, kad šie polimerai gali įgauti įvairias formas ir kompozicijas, kurių anksčiau nebuvo galima pasiekti. Iš dirbtinės sintetinės medžiagos pagaminti baldai nepraranda savo spalvos, juos lengva prižiūrėti ir valyti.

Prisiminti pomėgius

Interjero dizainerė B. Senkevič sako, kad lauko erdvė dažniausiai išnaudojama kaip valgomojo zona ar svetainė lauke bei erdvė poilsiui. Neretai, jeigu ši zona erdvesnė pavyksta suderinti visas tris erdves, tam gali būti pasitelkiamas stalas su kėdėms, erdvė su gultais ar kavos staliuku, saulės vonioms skirta zona su gultais. Formuojant šią erdvę interjero dizainerė pataria atkreipti dėmesį į pomėgius – jeigu saulės voniomis mėgaujatės labai retai, galbūt verta atsisakyti erdvę užimančių gultų ir daugiau erdvės palikti valgomojo stalui.

Įsileisti kūrybiškumo

Lauko erdvę klientai vis dažniau palieka dizaineriams, kurdami savo namų interjerą, čia taip pat tampa svarbus jaukumas, kūrybingų sprendimų paieškos. Interjero dizainerė B. Senkevič rekomenduoja jau renkantis baldus įsileisti žaismingų sprendimų ir, pavyzdžiui, įprastas kėdes pakeisti pakabinamomis, vadinamaisiais kiaušiniais, ar hamakais.

Taupantiems erdvę, pavyzdžiui, įsirengiant balkoną, B. Senkevič pataria nepamiršti ir turėklų, čia taip pat galima ne tik prikabinti augalų, bet ir staliuką ar kėdes.

Ieškantys jaukumo neretai prisimena ir ugnies elementus, tam puikiai tinka ugniakurai, kurie gali būti ne tik pastatomi, bet ir įmontuoti į stalo paviršių.

Lengvai atnaujinti lauko erdvę interjero dizainerė rekomenduoja pasitelkus pagalvėles, kilimėlius ir kitus tekstilės gaminius. Taip pat svarbią vietą balkonuose ir terasose užima ir augalai, ne tik vazoninės gėlės, bet ir prieskoninės žolelės ar specialiuose šiltnamiuose auginamos daržovės, kurios gali tapti erdvę pagyvinančiu akcentu.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka